Renovatie Scheepvaartmuseum Amsterdam

3

In opdracht van Rijksgebouwendienst heeft Rijksbouwmeester L. van der Pol een algehele renovatie en restauratie van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opgezet. In opdracht van BCC Bouwmanagement heeft Adviesbureau J. Vriesema de bouwdirectie van dit eervolle project uitgevoerd.

Het gebouw dateert van 1656 en is ontworpen door architect Stalpaert. In de zeventiger jaren is het gebouw gerenoveerd op een wijze waarbij het karakter van het gebouw was aangetast. Bij deze renovatie, die eigenlijk een restauratie was, zijn alle niet originele materialen en bouwdelen verwijderd. De in de zeventiger jaren aangebrachte betonvloer in de kelder is verwijderd om een nieuwe betonvloer te kunnen aanbrengen, die een diepere aanlegdiepte had om ook in de kelder bruikbare ruimten te kunnen maken. Deze is op stalen buispalen gestort. Een groot probleem was het (grond)water. Het gebouw ligt op een eiland, waardoor grondwater verlagen negenoeg niet mogelijk bleek. Tijdens de werkzaamheden in de kelder werden onder andere gewelven aangetroffen waarvan niemand het bestaan wist. Het gehele gebouw is constant gemonitord op eventuele zettingen om schade te voorkomen. Het was een grote uitdaging om de installaties op een niet zichtbare manier aan te brengen. Daartoe zijn op de etages verhoogde vloeren aangebracht, waaronder de installaties weg gewerkt konden worden. De luchtbehandelingskasten zijn op het platte dak tussen de zadeldaken geplaatst op een zodanige wijze, dat zij niet boven de nok uitkomen en dus vanuit de omgeving niet zichtbaar zijn.

De binnenplaats was een open binnenplaats. Door architect Ney en Partners is een glazen overkapping ontworpen die de gehele binnenplaats overspant. Om dit mogelijk te maken zijn onder de vier hoeken van de binnenplaats palen gedrukt, die het grootste gedeelte van de overkapping kunnen dragen. De overkapping weegt zonder glas 200 ton en is in 16 delen geplaatst en in het werk in elkaar gelast en geconserveerd. Tevens zijn alle ruiten, waarvan er niet veel hetzelfde zijn, met een kraan geplaatst. Op de bineplaats is een verhoogde vloer aangebracht die geluidsisolerend is uitgevoerd. Deze is ontwikkeld door LBP. Tijdens de bouw zijn alle vitrinekasten geplaatst en aangesloten en zijn alle installaties gevalideerd. Hetgebouw kent zeer hoogwaardige installaties, zowel op het gebied van luchtbehandeling, verlichting, koeling, beveiliging als elektra.

Nadat de bouw gereed is heeft Adviesbureau J. Vriesema in opdracht van BBC bouwmanagement de directyie gevoerd over de komplete inrichting van alle tentoonstellingen, restaurants, kantoren en bibliotheek.

Totaal oppervlak plm. 15.000 m2. Investering plm. € 50,0 miljoen. Start medio 2009 - opening 1 oktober 2011.

                      

Labels
Bouwmanagement
Utiliteit
Zakelijk

« Terug naar projecten overzicht

Scroll naar boven